Drónfotók a területről III. - Körnád

April 5, 2018

Folytatódik az Alba Regia Vadásztársaság területének bemutatása madártávlatból. Az alábbi képek még hóban készültek, de majd megcsináljuk zöld környezetben is hamarosan. Így viszont egészen érdekes arcát mutatja a képeken látható ún. Körnád, mely a híres Sárrét szélén fekszik.

 

A Sárrét gróf Széchenyi Zsigmond gyerekkorának meghatározó színhelye. Az "Ahogy elkezdődött" c. könyvében így emlékszik: "Határunk északi része a nagy Sárrétbe nyúlott, abba a fél vármegyén átvonuló, tőzeges, ingoványos mezőségbe, melyet hirtelen hóolvadás s az olyankor rendszerint kiáradó Gaja patak vize, el szokott önteni. Csapadékos tél végével valóságos tengerré vált a Sárrét, végeláthatatlan víztükörré. Nagy részét azonban mindig meg lehetett lábalni; csak imitt-amott lyukba vagy mély kerékvágásba lépve, csapott be a víz a csizmaszár tetején. Télen pedig, a keményre fagyott sárréti jégtengeren csaknem Fehérvárig el lehetett korcsolyázni...

Ősszel azonban, különösen pedig tavaszfélen, rengeteg vízimadár, liba-réce lepte azokat a csádés-szittyós vadvizeket."

 

Történelmi esemény is kötődik a Sárréthez, a II. Világháború végefelé Hitler próbált még egy utolsó, elkeseredett katonai próbálkozást végrehajtani a környéken, ám az aggályoskodó tisztekre nem hallgatva belehajszolta a tankjait a Sárréti mocsárba, amik ott is ragadtak. 116 Királytigris és Párduc tank esett 1945 tavaszán a Sárréti ingovány fogságába, melyeket végül felrobbantottak és otthagytak. A városi legenda szerint még ma is van elsüllyedt Tigris tank a sárréti tőzeg mélyén. 

 

Kétségtelen, hogy a Sárrét még ma is tud "meglepetéseket" okozni csapadékos időszakban (épp a minap láttunk nagyobb belvízeken tanyázó hattyúkat, 2010-ben pedig Velencei-tó méretű "tenger" alakult itt ki hónapokig), ám a múlt század eleji lecsapolások következtében átlagos képe jelentősen megváltozott. Ezt tovább erősítették a Természetvédelmi Hivatal további intézkedései. Mindössze 10 évvel ezelőtt is még hatalmas nádasok és rétek jellemezték a területet, ahol az Alba Regia Vadásztársaság is évről évre emlékezetes fácánvadászatokat tartott, illetve az itt található ún. les-soron eredményes vaddisznó lesvadászat zajlott. A környék tájvédelmi körzet, Natura 2000 terület, mely minősítést a 2000-es évekig fellelhető csekély számú túzok állomány miatt kapta annak idején. A neten lévő írásokkal ellentétben ma már nincs túzok a Sárréten, a '90-es évek végén, 2000-es évek elején láttuk itt az utolsó példányt.

 

A fentiekkel szemben mára csupán száraz rétek, mindinkább juh- és marhalegelők a jellemzők. A Természetvédelmi Hivatal álláspontja manapság az, hogy ennek a területnek hagyományosan rétnek, füves legelőnek kell lennie, így a hatalmas nádasok az elmúlt 10-15 évben eltűntek. A lenti képeken látható Körnád nagyjából az utolsó nagyobb méretű, egybefüggő nádas a Sárréten, téli vadászatok alkalmával, mikor ezt hajtjuk, kicsit felidézhetjük a régi szép időket, amikor egy fácánhajtás szinte egész délelőttjét ingoványban és szinte áthatolhatatlan nádasokban töltöttük.

 

Ezt az utolsó mentsvárat a vad is kihasználja, láthatóan annyi vadcsapás van benne, hogy madártávlatból nézve olyan, mintha emberi bőrt vizsgálnánk mikroszkóp alatt.

Az első képen háttérben a Sóderbányai erdő látható, ezzel külön posztban foglalkozunk majd, a második képen pedig homályba vész a Csór községet övező dombság, illetve az előtte elhaladó 8-as főút.

 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

2019 áprilisi őzbak trófeáink

June 6, 2019

Solymász versenyt láttunk vendégül

December 2, 2018

Gyerekek számára mutattuk be a vadászat világát

September 15, 2018

1/1
Please reload

Tags

Please reload

 

©2018 - Alba Regia Vadásztársaság | Fotók: saját archívum, Pixabay, Shutterstock

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now